Odczytanie bledu

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o silnikach benzynowych w Nowej Insignii
3maj sterkowicz_
Posty: 7
Rejestracja: czwartek 18 lip 2019, 17:17
Posiadane auto: Opel Insignia B
Silnik: 2,0 tdi
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie

Re: Odczytanie bledu

Postautor: 3maj sterkowicz_ » wtorek 20 sie 2019, 17:54

chek - zaświecie się też, jeśli niemożliwe jest wypalenie się DPFu. To znaczy jesli robisz krótkie przebiegi i brakuje spełnienia któregoś warunku, właściwej temperatury silnika, prędkości obrotowej, zbyt wysoki stan oleju, zbyt niskie obroty, tak mam w dislu. Jadąc oszczędnie kiedy autoamt ustwi się na 8 a prędkość obrotowa na 1600 to lipa. redukuję na ręczną zmianę i utrzymuję 2000obr i staram się jechac równo. Po pełnym cyklu wszystko wraca samo do normy. Zima to też dłuższe wypalanie się DPf bo temp zewnętrzna wystudza układ, więc mądrzej jest dać mu szansę, i zmniejszyć prędkość a podnieść obroty do żądanej, czyli ok. 2000 nie zaszkodzi. To tak z obserwacji moich. Nie wiem czy przypadkiem nie ma też warunku 1/2 stanu zbiornika paliwa. Ale to w innych samochodach spotkałem. Za krótko mam opla,

jami
Posty: 288
Rejestracja: środa 03 paź 2018, 13:31
Posiadane auto: Insignia B ST
Silnik: B20DTH
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawa
Województwo: wiadomo

Re: Odczytanie bledu

Postautor: jami » środa 21 sie 2019, 05:59

3maj sterkowicz_ skoro masz opla i to Insignię B, to pewnie masz silnik B20DTH albo DTR, a nie TDI :lol:

Awatar użytkownika
Oberon
Posty: 141
Rejestracja: niedziela 25 lis 2018, 00:03
Posiadane auto: Insignia Enjoy
Silnik: 1.5T 165KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: Gdańsk
Województwo: pomorskie

Re: Odczytanie bledu

Postautor: Oberon » sobota 14 wrz 2019, 18:30

Od paru albo parunastu tygodni mam problem ze znowu przyspieszeniem auta podczas hamowania silnikiem. Wydaje mi się że po wymianie tego czujnika mam takie momenty że spalanie znowu skacze do 3l/100km

już któryś raz jestem w ASO... najpierw trochę olewajaco podeszli bo próbowali mi wcisnąć że to jest ok... Fakt że rzadko to występuje ale występuje i jest wkurzające

Ostatnio zczytali mi mapę silnika i gdzieś wysłali do inżynierow ale bugów chyba nie znaleźli... . A teraz jestem umówiony na wymianę 2 czujników temperatury więc mam nadzieję że problem ustanie choć jest to dziwne



Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka




Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości