TPMS, programowanie, wymiana kół lato/zima...

Wszelkie informacje o oponach i felgach w Nowej Insignii
marcinopel
Posty: 2
Rejestracja: wtorek 22 paź 2019, 09:07
Posiadane auto: insignia b 1.6 Grand
Silnik: 1.6
Rocznik auta: 2019
Miasto: Miasto?
Województwo: Świętokrzyskie

Re: TPMS, programowanie, wymiana kół lato/zima...

Postautor: marcinopel » środa 08 gru 2021, 10:21

W komplecie zimowym mam czujniki firmy Autel mx sensor 433 MHz i przy każdej wymianie muszę jeździć je aktywować bo auto ich nie widzi 😐 da się je jakoś zaprogramować żeby pomiar był widoczny bez programowania?

kobat1
Posty: 10
Rejestracja: środa 23 wrz 2020, 18:31
Posiadane auto: Furmanka
Silnik: elektryczny
Rocznik auta: 2017
Miasto: Miasto?
Województwo: Województwo?

Re: TPMS, programowanie, wymiana kół lato/zima...

Postautor: kobat1 » środa 15 gru 2021, 19:11

A co powiecie na to?
Pojechałem na wymianę opon (przekładka opon z letnich na zimowe) do warsztatu - nie ASO. Mam koła oryginalne oraz czujniki też.
Panowie przy wymianie urwali wentyl gumowy w jednym kole. Zakład dość solidny, zamontowali nowy metalowy wentyl, nie policzyli mi za to nic dodatkowo. Usłyszałem tylko żeby zresetować ustawienia czujników żeby "załapały" nowe wartości oraz że na wiosnę powinienem wymienić pozostałe wentyle na metalowe.

Czujniki załapały ciśnienie po wyjeździe z serwisu. Pojechałem na Orlen i napompowałem 2,2 bar na wszystkie opony - jeżdżę na trybie ECO.
Wszystko niby ok tylko że to koło z metalowym wentylem pokazuje inne, ciśnienie niż pozostałe 3. Powiem przewrotnie, pokazuje dobre ciśnienie ;) około 218 kPa, a reszta 238 kPa. Zmieniłem ustawienia ciśnienia na MAX żeby wywołać alarm ale alarm nie zadziałał.


Auto kupiłem rok temu, zmieniałem już opony (przekładka) i wszystko działało. Nie wiem czy poprzedni właściciel miał inne koła zimowe. Jak sprawdzić czy drugi komplet jest w sofcie?
Jest jakiś sposób żeby samodzielnie zresetować czujniki?
Jakieś pomysły?

Awatar użytkownika
andrew
Posty: 598
Rejestracja: wtorek 27 lut 2018, 19:57
Posiadane auto: Insignia LTG 2,0 T
Silnik: 260 kM 4x4 AT8 2xOPC
Rocznik auta: 2018
Miasto: Gdańsk
Województwo: pomorskie

Re: TPMS, programowanie, wymiana kół lato/zima...

Postautor: andrew » czwartek 16 gru 2021, 06:38

@@kobat1 - chciałem zauważyć, że zdążyłeś wymienić na zimowe przed Wigilią. To ważne :)

kobat1
Posty: 10
Rejestracja: środa 23 wrz 2020, 18:31
Posiadane auto: Furmanka
Silnik: elektryczny
Rocznik auta: 2017
Miasto: Miasto?
Województwo: Województwo?

Re: TPMS, programowanie, wymiana kół lato/zima...

Postautor: kobat1 » czwartek 16 gru 2021, 17:35

Hehe, i tak miałem czas oczekiwania ponad tydzień na wolny termin wiec jest więcej takich jak ja :)

makat72
Posty: 1
Rejestracja: sobota 25 cze 2022, 12:34
Posiadane auto: Opel Insignia b
Silnik: 1.5 turbo 165 KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: Katowice
Województwo: Śląskie

Re: TPMS, programowanie, wymiana kół lato/zima...

Postautor: makat72 » sobota 25 cze 2022, 12:50

Witam, a czy jeżeli zimówki jeździły wcześniej w innym aucie (też Insignia b), czy czujniki normalnie załapią? czy trzeba programować

xyz
Posty: 10
Rejestracja: niedziela 04 sie 2019, 11:43
Posiadane auto: INSIGNIA B
Silnik: 2.0 T benzyna
Rocznik auta: 2018
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: Kuj.-Pom.

Re: TPMS, programowanie, wymiana kół lato/zima...

Postautor: xyz » wtorek 28 cze 2022, 12:12

Nic nie trzeba programować. Jeżeli są sprawne, to same się zaadaptują.

Awatar użytkownika
dokia
Posty: 110
Rejestracja: poniedziałek 09 mar 2020, 21:31
Posiadane auto: Insignia
Silnik: 2,0T 260KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: Ełk
Województwo: Mazury

Re: TPMS, programowanie, wymiana kół lato/zima...

Postautor: dokia » wtorek 12 lip 2022, 18:44

Dokładnie. Ja nic nie robię, samo się robi 🤗

kobat1
Posty: 10
Rejestracja: środa 23 wrz 2020, 18:31
Posiadane auto: Furmanka
Silnik: elektryczny
Rocznik auta: 2017
Miasto: Miasto?
Województwo: Województwo?

Re: TPMS, programowanie, wymiana kół lato/zima...

Postautor: kobat1 » wtorek 20 wrz 2022, 16:18

A czy ktoś z was wie, gdzie znajdują się odbiorniki sygnału z czujników ciśnienia w oponach?
Jeden czujnik mi wysiadł i nie pokazuje żadnej wartości :?
Byłem u wulkanizatora, sprawdził mi zewnętrznym urządzaniem wszystkie czujniki i są sprawne, tak wiec odbiornik do sprawdzenia.
Ma ktoś jakiś rysunek gdzie się one znajdują?
Załączniki
zdjecie2.JPG
zdjecie2.JPG (50.49 KiB) Przejrzano 1680 razy
zdjecie1.JPG
zdjecie1.JPG (49.95 KiB) Przejrzano 1680 razy


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot] i 1 gość